poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Oznaczenia jajek, wiesz co jesz!

Mało która osoba wie, że jajka zawierają oznakowanie i to na własną szkodę, bo "oznaczenia" są bajecznie proste do zapamiętania, dzięki nim wiesz co kupujesz i konsumujesz!

Każde jajko zakupione w sklepie zawiera oznaczenie na skorupce wymagane przez Unię Europejską. 
Informuje ono o sposobie chowu kur (w klatkach, na wolności itp.), wielkości jajek, producencie, oraz kraju w którym zostały one zniesione ;D.
W tym wpisie przyjrzyjmy się dwóm pierwszym oznaczeniom, ponieważ reszta jest mniej ważna.

Sposób chowania kur

Wyróżniamy 4 sposoby chowu kur jest to pierwsza literka w kodzie na skorupce.
0 - ekologiczny
1 - wolnowybiegowy
2 - ściółkowy
3 - klatkowy
Każdy od siebie znacznie się różni, ja polecam brać jajka tylko z 0, 1 i 2 na przodzie - 3 a idź...

Rozmiar jajek

To oznaczenie już większość z was powinno kojarzyć ;)
S - to jaja o wadze mniejszej niż 53 gramy
M - to jaja o wadze od 53g do 63g
L - to jaja o wadze 63g go 73g
XL - to jaja o wadze od 73g wzwyż

Jakie jajka kupować?

Polecam stanowczo nie kupować jajka z oznaczeniem 3 z przodu! Może mało osób z was kojarzy, ale chów klatkowy oznacza, że kury przez całe życie są zamknięte w klatkach i na przestrzeni mniejszej niż pół metra kwadratowego może być nawet do 6 kur! Szczerze to taki choćby obóz koncentracyjny dla kur, żyją one w strachu oraz stresie + obcina się im nogi, aby później znosiły tylko jajka. Massakra... Ktoś chciałby spróbować? Wątpię. Zresztą nawet po kolorze i moim zdaniem po smaku różnią się jajka. Dlatego polecam brać jajka o najniższym oznakowaniu!  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz